Förmågan att kunna kommunicera och uttrycka tankar och känslor är kanske människans allra viktigaste redskap. Att kunna ta emot andra människors kommunikation, avkoda avsikter, besvara, försvara, argumentera och diskutera är en färdighet som vi människor alltmer börjar förlora när vi spenderar mer och mer tid med datorer och mobiltelefoner istället för att kommunicera ansikte mot ansikte. Vi kan numera till och med sköta all vår shopping online och behöver inte lämna huset för att besöka en fysisk butik där vi skulle kunna möta hur många människor som helst och småprata en stund. Istället beställer vi kläder, kontorsmaterial och mycket annat online som enkelt och smidigt levereras direkt hem till brevlådan.
Filmkommunikation
Kommunikation i filmens värld är ett intressant ämne som kan analyseras ur en mängd olika perspektiv. Film i sig är ett medium som kommunicerar ett budskap till åskådarna och som väcker olika sorters reaktioner. Samtidigt kan innehållet i filmen ge uttryck för ett pågående samhällsproblem som behöver analyseras eller helt enkelt ta upp svårigheter och utmaningar som de allra flesta människor kan känna igen sig i. Hur fungerar till exempel kommunikation på olika språk om man inte har tillgång till en tolk? Om människan någon gång befinner sig öga mot öga med besökare från yttre rymden – hur ska vi kommunicera med dem? Nedan följer några exempel på intressanta filmer där personlig kommunikation är A och O.
Arrival
Den amerikanska science fiction filmen Arrival från 2016 handlar om hur Dr. Louise Banks, som är professor i lingvistik, får användning för sina unika färdigheter när tolv utomjordiska skepp plötsligt landar på jorden. Hon lyckas slutligen avkoda varelsernas symboliska skriftspråk och upprätta en kommunikationskanal. Frågan är om världen är redo för det varelserna berättar och hur detta påverkar vår linjära tidsuppfattning.
The terminal
Tom Hanks spelar huvudrollen i dramakomedin The Terminal från 2004 och den numera kultförklarade filmen brukar räknas som en av hans främsta rollporträtt. Viktor Navorski från Krakozhia har ingen aning om att hans liv kommer att förändras för alltid när han lämnar hemlandet för att åka till New York. Han blir kvarhållen mot sin vilja i flygplatsterminalen på JFK på grund av att militärkuppen i hemlandet har gjort att USA inte längre erkänner landet som en självständig stat. Flygplatspolisen tar hans pass och hans returbiljett och han har inget annat val än att göra flygplatsen till sitt hem. Filmen innehåller en hel del komiska element men också sanningar som många människor kan känna igen sig i hur utsatt man känner sig på en plats där man varken förstår språket eller har några vänner.
Lost in Translation
Den romantiska dramakomedin Lost in Translation från 2003 handlar om hur filmstjärnan Bob Harris och den unga försummade fotografhustrun Charlotte träffas under en hotellvistelse i Tokyo. Ingen av dem kan eller förstår språket och båda känner sig vilsna i den kontext där de för tillfället befinner sig, men även i livet i stort. Båda lever i äktenskap där de helt enkelt inte längre är lyckliga. Både Bill Murray och Scarlett Johansson har hyllats för sina skådespelarinsatser.