E-postens historia

Idag är e-post eller mejl någonting som de flesta möts av dagligen. Både på jobbet, i skolan och privat skickar vi e-post som aldrig förr. Fast, visste du att e-posten började användas redan på 60-talet? Samt att sociala medier till viss del fyller e-postens funktion? Mer om det kommer här.

Historiska nedslag

Det hela började i mitten på 60-talet, det gick att skicka meddelanden via samma dator, alltså två olika användare av samma dator kunde skicka meddelanden till varandra. Sedan fortsatte den här utvecklingen snabbt framåt och redan i början på 70-talet skickades det första meddelanden mellan två användare av olika datorer som stod på olika platser. Här finns det mer information om det allra första mejlet till Sverige.

Utvecklingen fortsatte och till en början användes moduler mellan datorer för att möjliggöra den här formen av meddelanden. I början på 90-talet utvecklades en kod för att e-post skulle kunna innehålla bilagor också, inte bara text som det gjort tidigare. Det är dessutom lite roligt att Sverige står med i historieböckerna som första land som skickade mejl från en regeringschef till en annan (Carl Bildt mejlade Bill Clinton 1994).

Sedan dess har e-posten som kommunikationsform utvecklats ännu mer och varje dag skickas det mängder av e-post. För cirka 10 år sedan skickades omkring 300 000 000 mejl per dag över hela världen. Det motsvarar ungefär 3 000 000 mejl per sekund. Dock sägs ungefär 90% av alla de här mejlen vara skräppost, den tråkigaste formen av mejl att få. Och hela 97% av alla som använder internet idag skickar och/eller tar emot mejl.

Kuriosa

E-post omfattas precis som vanlig post av posthemligheten. Det vill säga, det är förbjudet att läsa e-post på väg mellan avsändaren och mottagaren. Det har bland annat debatterats om huruvida arbetsgivare borde få läsa sina anställdas e-post eller inte trots ovan nämnda förordning.

E-postens historia
Scroll to top
zakra