Omgiven av idioter?

Vissa människor är det lätt att kommunicera med och med andra människor är det precis tvärtom.

Vad det beror på och hur du kan göra för att hantera olika kommunikationsproblem kan du läsa mer om nedan.

Om boken

Boken Omgiven av idioter fick både ris och ros när den kom. Bland annat var det många som kommenterade att boken beskrev saker alldeles för enkelt. Samtidigt menar andra att det är precis det som gör att så många gillat boken, för att den är lätt att förstå. Författaren är Thomas Erikson, han föreläser en hel del på ämnet också. I stora drag handlar boken om fyra olika typer av personligheter och hur de kommunicerar med varandra.

Om olika personlighetstyper och kommunikation

Med avstamp i boken så finns det generellt fyra olika personlighetstyper som alla har olika sätt att kommunicera på. Exempelvis pratar de gula typerna generellt mer, medan de blåa är bättre på att tänk först och prata sen. På samma sätt är röda typer raka i sin kommunikation och gröna lite mer eftertänksamma.

Boken ger många handfasta tips på hur du hanterar andra som tillhör samma typ som du och framförallt de som inte gör det. Dessutom skriver ha på flera ställen att de allra flesta personer tillhör mer än en kategori. Modellen som boken beskriver kallas för DISA och/eller ”fyrfärgsmetoden”.

Att kommunikation och samspel mellan människor är komplicerat råder det inget tvivel om. Det poängteras både i boken och det finns många praktiska exempel i verkligheten också. Men, precis som boken påpekar så finns det metoder för att komma runt de här problemen. Det kan vara extra bra på till exempel arbetsplatser eller i skolan. Så slipper du gå runt och tro att du är omgiven av idioter.

Omgiven av idioter?
Scroll to top
zakra